LRF: ”Räkna med rejäla prisökningar på svensk mat”

Publicerad

Den ryska invasionen i Ukraina har långtgående konsekvenser utanför landets gränser. LRF Jönköping beskriver nu en stor oro för höjda priser på livsmedel i skuggan av kriget.

– Har vi inte diesel så kan vi inte framställa våra livsmedelsvaror. Räkna med att priserna på svenskproducerade livsmedel kommer att öka, säger Karin Nalbin, vice ordförande LRF Jönköping

Svenska livsmedel kommer börja kosta mer, den varningen kommer från Karin Nalbin som trots höjda priser uppmanar till att köpa svenskproducerad mat, annars finns risken att många producenter tvingas i konkurs  och då kommer den inhemska livsmedelsproduktion försvinna för en lång tid framåt. 

– Det är otroligt viktigt att konsumenten väljer våra svenska varor framåt även om de kostar menar hon.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Problematisk situation

Hela processen påverkas av de höjda dieselpriserna betonar Karin Nalbin. Om man inte har råd att köpa fodret så kan man inte heller få utväxling i animalieproduktionen som generar mjölk och kött.

I klippet ovan hör du mer om hur priser på livsmedel fortsätter att gå upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet