I klippet får du följa med när Maria Carlsson och kollegan Nina Jonsson inventerar beståndet av sjögull i Hokasjön. Foto: SVT/Johannes Tolf

Den skadliga sjöväxten sjögull kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Det första fyndet av den främmande vattenväxten sjögull har rapporterats från Smålands näst största sjö Bolmen. Växten är skadlig för andra naturligt förekommande arter som riskerar att trängas bort.

I sommar kommer därför Länsstyrelsen i Jönköpings län inventera stränderna kring sjön, tillsammans med Länsstyrelsen i Hallands län, fiskevårdsområdesföreningen och Bolmens forskningsstation.

När växten breder ut sig blir den så tät att den skuggar liv under ytan som gör att arter dör, vilket medför att hela sjöns ekosystem förändras.

Sjögull finns redan på flera andra platser i Jönköpings län, bland annat i Hokasjön och Hokaån i Vaggeryds kommun och i Svartån i Tranås.

– Rör den inte och kör inte båt precis bredvid. För då riskerar man att de flyter iväg och sprids, säger Maria Carlsson som är sötvattensekolog på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

I klippet får du följa med när Maria Carlsson och kollegan Nina Jonsson inventerar beståndet av sjögull i Hokasjön i Vaggeryds kommun.

Foto: SVT/Johannes Tolf

Så dödas växten

Redan nu har Länsstyrelsen i Halland täckt över hela beståndet som upptäckts i Bolmen och på så vis stängs ljuset ute. Fotosyntesen hindras och växten svälter ihjäl.

Sjögull  har runda blad och gula blommor. Den kan likna näckros, men de gröna bladen är betydligt mindre och när de gula blommorna sticker upp någon decimeter ovanför ytan lyser de på långt håll under blomningstiden i juli-augusti.

Växten sprider sig med både växtdelar och frön och kan snabbt täcka stora delar av sjöars grundområden.

– Om man upptäcker sjögull kan man rapportera det så att vi får koll på det, säger Maria Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.