Desperat situation – vildsvinen hotar lantbruket

Publicerad

Årligen bökar vildsvin sönder grödor och åkrar för miljontals kronor och nu börjar många lantbrukare bli desperata. Det uppger Lantbrukarnas riksförbund, som nu ställer krav.

Efter förra årets torka är många lantbrukare redan hårt ekonomiskt drabbade och vildsvinens framfart förvärrar läget ytterligare. Totalt förstör vildsvinen för över en miljard kronor per år.

 – På flera håll i landet börjar läget bli desperat för våra medlemmar. Vi behöver få hjälp från regering, myndigheter och jägare om vi ska kunna fortsätta med vårt yrke och leverera mat, säger Palle Borgström, LRF:s ordförande i ett pressmeddelande.

Trots att avskjutningen av vildsvin har ökat växer ändå stammen. Enligt LRF är den goda tillgången på mat en anledning till att kullarna blir större, experter bedömer att vildsvinsstammen växer med 15 procent årligen. Ett stort problem är utfodringen.

Ställer högre krav

För att komma till bukt med problemet vill LRF att en reglering av utfodringen av vilt införs. Ett annat krav är att det ska bli tillåtet att använda drönare med kamera för att söka efter vildsvin vid jakt. Man vill också att Livsmedelsverket ger tillstånd för jägare att sälja vildsvinskött direkt till konsumenter, samt att regeringen gör en utredning kring en ny jaktlagstiftning.

I Sverige beräknas det finnas upp emot 300 000 vildsvin. Förra året sköts knappt 115 000 stycken.

I klippet ovan ser du när SVT:s reporter mötte ett helt gäng vildsvin på en landsväg utanför Jönköping i måndags.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer