Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helen Sonehag bor i skogen intill den plats där vindkraftsparken ska byggas. Hon är orolig för hur den kommer att påverka henne och hennes djur. Foto: SVT

Helen om vindkraftparken i Bruzaholm: ”Jag är en vindkraftsflykting”

Uppdaterad
Publicerad

21 vindkraftverk med en totalhöjd på 240 meters höjd ska uppföras i Bruzaholm i Eksjö kommun. En av de boende i området är Helen Sonehag som är kritisk till  byggnationen av verken.

Hon kallar sig själv vindkraftsflykting och är medlem i organisationen Skydda skogen Bruzaholm och Motvind Sverige. Båda föreningarna har framfört synpunkter och överklagat vindkraftverket utan resultat.

Motvind Sverige träffade nyligen Daniel Lijleberg, statssekreterare till näringsminister Ebba Busch, för att framföra sina syndpunkter på vindkraften. En viktig aspekt enligt föreningen är det demokratiska samspelet och möjligheten för lokalbefolkningen att få tycka till.

Påverkan på djur och natur

Helen Sonehag är orolig för vilken påverkan vindkraften kommer få dels för hennes egna djur men också de vilda djuren.

– Stressen har gjort mig personlighetsförändrad. Jag kommer inte kunna ha kvar mina hästar om jag ska flytta, säger hon.

Hör Helen Sonehag berätta mer om sin situation i klippet ovan.

Vattenfall anger att verken ger ifrån sig ett frekvensvärde på 40 decibel och att man inventerat för att säkra den biologiska mångfalden. Se mer i klippet nedan där Marie Kimming på Vattenfall är intervjuad:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vindkraftspark ska byggas i skogen i Bruzaholm. I klippet hör du Vattenfall bemöta den kritik som kommit från en del håll. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.