Dåvarande kommunalrådet: ”Det gick bättre än vi någonsin vågade tro”

Uppdaterad
Publicerad

När beskedet om Continentals avveckling av däckfabriken i Gislaved kom, låg arbetslösheten i kommunen på 1,5 procent. Oron blev stor över vad som skulle hända. Men med 20 års perspektiv konstaterar dåvarande kommunalrådet att det ändå gick oväntat bra för kommunen.

Agne Sahlin (S) satt kvar som kommunalråd fram till våren 2006. Han hade då avverkat 27 år på den positionen i Gislaveds kommun. Och händelsen med Continental 2001 minns han som den största under sin politiska karriär.

– När vi fick första indikation på vad som skulle ske, då kändes det tungt dagarna före julafton, säger han. 

Beskedet att omkring 800 anställda skulle förlora jobbet kom som ett dråpslag för kommunen där arbetslösheten var låg, endast 1,5 procent. Men mot alla odds blev det inte så illa som befarat.

Ett förändrat näringsliv

Arbetslösheten steg endast med ett par procent och de flesta fick jobb i andra verksamheter i Gislaved och de omkringliggande kommunerna.

– Men det var så klart också många som fick en otroligt jobbig situation, men förvånansvärt många fick annat jobb direkt och det var ju viktigt. 

Agne Sahlin säger att näringslivet i Gislaveds kommun har förändrats sedan däckfabriken försvann på så vis att det blivit mer varierat. Kommunen har också lyckats växa och har fortfarande platsen som Jönköpings läns fjärde största kommun.

– Det gick bättre än vi någonsin vågade tro faktiskt.

Hör dåvarande kommunalrådet Agne Sahlin berätta om hur nedläggningen av däckfabriken påverkat samhället och om löftet från Göran Persson som inte infriades. Foto: Kristin Renulf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.