Vad tycker du, är detta Sveriges vackraste tågsträcka?Tyvärr röstade inte svenska folket på den som etta. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Detta kan vara Sveriges vackraste tågsträcka

Publicerad

Järnvägssträckan genom Södra Vätterbygden, mellan Tenhult och Bankeryd, är en av Sveriges vackraste tågresor. Det är personal och resenärer på SJ som har nominerat 12 av landets vackraste tågsträckor, och en av dem finns alltså här i länet.

Tågpersonalen inom SJ har under januari och februari kunnat nominera sina favoritsträckor, samtidigt som resenärer fått skicka förslag via tidningen Kupé. En av sträckorna är alltså järnvägen genom Huskvarna och Jönköping, från Tenhult till Bankeryd. Motiveringen är:

”Tågresan erbjuder en spektakulär utsikt över Vättern och Huskvarnadalen. Tåget åker dessutom en stund alldeles utmed Vätterstranden med en underbar vy över helt öppet vatten och den långa sandstranden i Jönköping. Vid god sikt kan resenärer även se Visingsö i horisonten.”

Vätterstranden i Jönköping Foto: Pressbild

Nu ska vinnaren av de 12 utses genom en öppen omröstning på SJ:s hemsida april månad ut.

De nominerade tågresorna är:

Visa

1. Kiruna-Narvik

2. Järvsö-Ånge

3. Lidköping-Mariestad över Kinnekulle

4. Tenhult-Bankeryd, via Huskvarna och Jönköping

5. Borlänge-Mora

6. Södertälje-Eskilstuna-Arboga

7. Laxå-Karlstad

8. Ludvika-Örebro

9. Malmö-Köpenhamn

10. Malmö-Helsingborg

11. Halmstad-Göteborg

12. Kalmar-Alvesta-Göteborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer