I klippet berättar Annika Wilow Sundh som är konsumentrådgivare vad du ska tänka på om du bokar resa eller evenemang framöver. Foto: Gustav Sjöholm TT / Fredrik Weibull SVT

Detta ska du tänka på när du bokar resa eller evenemang under pandemin

Publicerad

Coronapandemin har gjort att många tvekar när de ska boka resa eller evenemang framöver. Enligt konsumentrådgivningen finns det flera saker att tänka på innan man bokar.

Under våren skedde en 50-procentig ökning av samtalen till konsumentrådgivningen i Jönköping från oroliga konsumenter eftersom resor och evenemang ställdes in under coronapandemin. Men frågan är vad som gäller framöver.

– Först och främst ska du fundera på hur pass riskbenägen du är, eftersom vi lever i en osäker tid. Är du beredd att ändå boka en resa eller biljett till evenemang, så gör du ju på egen risk. Det kanske inte blir av, säger Annika Wilow Sundh som är konsumentrådgivare i Jönköping.

Corona Jönköping

Vad kan det bli för konsekvenser av de riskerna man tar?

– Det finns ju många konsekvenser. Det ena är att resan eller evenemanget inte blir av, och att jag därmed förlorar pengar. Så det läggs ett stort ansvar på konsumenterna att vara väl förberedda och insatta framöver, säger Annika Wilow Sundh.

Tänk på detta om du väljer att boka

Vem är det du ingår ett avtal med? Läs det finstilta i avtalet.

Hur betalar du, om du gör det med ett kreditkort har du en extra försäkring via banken.

Vad har du för försäkringsskydd om du åker utomlands? Det kan vara så att försäkringen inte gäller om UD avråder från att åka till det landet just när du ska åka.

Var uppdaterad på vad som gäller på det resmålet du ska åka till.

Källa: Annika Wilow Sundh, konsumentrådgivare i Jönköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet