Sjöräddningsstationen på Visingsö hjälper till under insatsen. Foto: Svenska sjöräddningssällskapet

Diesel har läckt ut i Vättern efter lastbilsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

En mindre mängd diesel har läckt ut i Vättern efter lastbilsolyckan på E4 norr om Huskvarna tidigt på tisdagsmorgonen. Under eftermiddagen arbetade bland annat räddningstjänsten, Svenska sjöräddningssällskapet på Visingsö och Kustbevakningen med åtgärder.

Uppskattningsvis har cirka 150-200 liter diesel läckt ut i marken mellan körbanorna. Förorenade jordmassor har under morgonen grävts upp och tagits omhand. En mindre mängd diesel har även läckt ut i dricksvattentäkten Vättern och strax före klockan nio i morse var det en oljefilm på en cirka hundra kvadratmeter stor yta.

– Det är inget som hotar Vätterns vatten, och vi har lagt ut länsar, säger Elin Isfall på räddningstjänsten.

Stängt av råvattenpump

Jönköpings kommun har som en försiktighetsåtgärd stängt av råvattenpumpen på det mindre vattenverket vid Vätterleden. Detta försörjs istället med vatten från tankbilar.

Strax efter lunchtid anlände Kustbevakningens enhet från Oxelösund för att hjälpa till med åtgärder för att förhindra att diesel sprids i Vättern.

– Vi är ju vana att hantera utsläpp så vi ska ut nu och kontrollera hur det ser ut, säger Pontus Ekström som är vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Väntas ta tid

Arbetet med att förhindra spridning av diesel efter lastbilsolyckan väntas ta flera dagar.

– Nu har vi ett invallat område, så detta kommer vi att kunna ta hand om, säger Elin Isfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.