En bit uppströms i den lilla bäcken som mynnar ut i parkdammen luktar det kraftigt av diesel. Foto: Philip Naskret/SVT

Diesellukt i parkdamm flera veckor efter utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Ett dieselutsläpp efter en olycka på E4 förorenade vattendragen i Liljeholmsparken i Jönköping, nästan en kilometer från olycksplatsen. Trots att utsläppet skedde för mer än två veckor sedan och att räddningstjänsten har sanerat vattnet är det fortfarande en olägenhet med kraftig diesellukt i parken.

Det var en lastbil som började läcka diesel efter en kollision med två personbilar på E4 den 11 december. Olyckan skedde mellan Ekhagen och A6 i Jönköping. Räddningstjänsten sanerade olyckaplatsen, men diesel rann även ned i en dagvattenbrunn som har förbindelse med vattendragen i Liljeholmsparken.

– Vi lade ut länsar i vattnet i parken och de fick ligga kvar i någon vecka och suga upp diesel från vattnet, säger Kenneth Hermansson vid räddningstjänsten i Jönköping.

Lukt av diesel kan hänga kvar lång tid

Trots att det har gått mer än två veckor sedan utsläppet och att räddningstjänsten har sanerat det förorenade vattnet luktar det fortfarande kraftigt vid platsen. När en reporter från SVT Nyheter Jönköping är vid platsen känns en kraftig lukt av diesel vid vattendraget mellan dammen vid Östra kyrkogården och dammen i Liljeholmsparken.

– Det kan lukta en lång tid av de dieselrester som kan finnas kvar efter att vi har sanerat, förklarar Kenneth Hermansson vid räddningstjänsten.

Hund luktade diesel efter promenad

En hundägare, som SVT har varit i kontakt med, berättar att hunden luktade starkt av diesel efter en promenad i parken då hunden var i kontakt med vattnet.

Borde det inte finnas någon varningsskylt på platsen efter ett dieselutsläpp?

– En skylt eller en avspärrning skulle man kunna tänka sig, men det är en bedömning som kommunens miljö- och hälsoskyddskontor får göra. Tjänstemännen där känner till problemet och jag vet att de ska göra en ny bedömning imorgon (29/12), säger Kenneth Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.