Rökning bakom dödsfall på äldreboende – kommunen anmäler sig själv

Publicerad

Efter dödsolyckan då en kvinna i 75-årsåldern omkom i en brand på ett äldreboende, anmäler Gislaveds kommun händelsen till IVO. Enligt den inledande utredningen finns det brister gällande riskbedömning kring boende som röker.

Det var på onsdagen i förra veckan som räddningstjänsten larmades till en brand på ett äldreboende i Gislaveds kommun. Utomhus i anslutning till boendet påträffades en kvinna i 75-årsåldern avliden.

– Det har framkommit att kvinnan var rökare och att hon brukade sitta på den här platsen och röka dagligen i sin rullstol. Det är sannolikt att cigarettrökningen har ett samband med att branden uppstod, meddelade polisens presstalesperson Åsa Willsund samma dag.

Anmält enligt lex Sarah

Nu har socialnämnden i Gislaveds kommun anmält händelsen enligt lex Sarah till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Enligt anmälan uppmärksammades personal på att hyresgästen hade fattat eld och lyckades strax därefter släcka branden. Men trots insatsen gick kvinnans liv inte att rädda.

I anmälan går också att läsa att det framkommit brister i arbetet kring rutiner och vilka riskbedömningar som görs kring hyresgäster som röker på boendet. Äldreboendets enhetschef har startat en utredning som när den är färdigställd ska delges IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.