Länsstyrelsen menar att det är en riskzon. Foto: SVT

”De här platserna är en riskzon”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens grupp mot prostitution och människohandel uppmanar myndigheterna att ha bättre koll på sexmötesplatserna i skogen.

– Vi ser ju att de här platserna är en riskzon för ungdomar som experimenterar med att söka sexuella kontakter. Man kanske söker upp miljöer av olika skäl där man måste träffas snabbt. Och där det sker en snabb sexuell kontakt kan det också förekomma destruktiva inslag, säger Mikko Roth, ordförande i länsstyrelsens grupp mot prostitution och människohandel.

Risk för destruktivt beteende

När SVT Nyheter Jönköping berättade om mötesplatsen i skogen utanför Hyltena, där människor träffas för att ha anonymt sex, var det få myndighetsföreträdare som ens hört talas om platsen. Men sexträffarna ute i skogen är inte bara något som stör de närboende och den lokala ridklubben – enligt länsstyrelsen förekommer det ibland sexhandel på den här sortens mötesplatser, och det finns risk att unga personer som söker sig dit hamnar i ett destruktivt beteende:

Sexnästet i Hyltena

– Många av de yngre som kanske har en destruktiv historia med sig från sin barndom och som söker upp de här platserna kan lätt hamna i ett beteendemönster som senare i livet kan bli destruktivt, säger han.

Det kan handla om personer som vänjer sig vid att tvingas utföra sexuella handlingar mot sin vilja, eller som senare börjar utföra sexuella handlingar mot betalning.

Viktigt ha kännedom

Att frågan nu uppmärksammas från olika håll är positivt anser Mikko Roth, eftersom det behövs mer kunskap om den här sortens platser, och det är viktigt att myndigheterna har god kännedom om dem.

– Det är viktigt att man uppmärksammar det, och även att man finns på plats. Viktigast är kanske att socialtjänstens fältare har kännedom om att de här miljöerna existerar, så att man kan ha lite koll på dem, säger Mikko Roth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexnästet i Hyltena

Mer i ämnet