Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förvarade stora mängder giftiga kemikalier – döms till fängelse Foto: SVT / Polisen

Dom i grovt miljöbrottsärende – stora mängder kemikalier förvarades i Hovslätt

Uppdaterad
Publicerad

Idag föll domen mot den man i 75-årsåldern som åtalats för det som beskrivits av åklagaren, som ett av de grövsta miljöbrotten i Sverige. Mannen döms till fängelse i ett år och sex månader för grovt miljöbrott.

I en nedlagd förkromningsverkstad i Hovslätt utanför Jönköping, förvarades flera ton kemikalier, bland annat cyanid som om de blandats, skulle vara tillräckligt för att ta livet av 14 miljoner människor.

Den åtalade mannen ägde verkstaden som gick i konkurs och lades ner 2016. Jönköpings tingsrätt dömer honom nu till fängelse i ett och ett halvt år. Han ska även betala skadestånd till Naturvårdsverket med 273 740 kr och till Jönköpings kommun med 24 963 kr.

Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas till fängelse i tre år, men tingsrätten valde alltså ett kortare straff med hänsyn till mannens ålder och hälsotillstånd.

– Jag hade ett längre yrkande, men man ska också ha klart för sig att ett och ett halvt års fängelse för grovt miljöbrott är ett kännbart fängelsestraff, säger Stefan Edwardson, chefsåklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, och lägger till:

– Sammantaget är jag nöjd över att tingsrätten har gjort samma bedömning som jag har gjort på en rad av de viktiga juridiska frågor som skulle bedömas.

Oklart om domen överklagas

Den åtalade mannen har medgivit att han förvarat kemikalierna felaktigt av oaktsamhet, men erkänner brott av normalgraden och inte grovt brott som han stått åtalad för.

– Min spontana tanke är att straffvärdet är något högt, men han har fått rabatt för sin ålder, säger mannens advokat Andreas Grudemo. Vi insåg att det fanns en risk att han skulle dömas för grovt miljöbrott då han erkände miljöbrott av normalgraden.

Kommer ni att överklaga?

– Det har vi inte beslutat än, säger Grudemo.

Förkromningsverkstaden var belägen i centrala Hovslätt knappt tio meter från en järnväg, i närheten av Tabergsån och bara några hundra meter från en skola.

– Detta är det näst längsta fängelsestraffet som, så vitt är känt för mig, har dömts ut för ett grovt miljöbrott, avslutar Stefan Edwardson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet