Åklagaren Stefan Edwardsson yrkar på tre års fängelse. Foto: SVT

Yrkar på tre års fängelse för miljöbrottet i Hovslätt

Uppdaterad
Publicerad

Fallet har beskrivits som ett av de grövsta miljöbrotten i Sverige och enligt åklagaren kunde den stora mängder kemikalier ha tagit livet av 14 miljoner människor. Idag avslutades rättegången i Jönköpings tingsrätt.

Den åtalade mannen i 75-årsåldern har erkänt sig skyldig till miljöbrott av normalgraden, men åklagaren anser att det rör sig om grovt miljöbrott.

– Jag anser att åtalet om grovt miljöbrott har blivit styrkt och att det har ett högt straffvärde. Jag ser ingen annan påföljd än fängelse, och då tre års fängelse. Eftersom mannen har godkänt Naturvårdsverkets skadeståndsanspråk på 270 000 kronor så kommer det att dömas ut, säger chefsåklagare Stefan Edwardson.

Cyanid i öppna tunnor

Mannen ägde en förkromningsverkstad i Hovslätt utanför Jönköping som lades ner 2016. Efter det förvarades flera ton kemikalier, bland annat cyanid, öppet i tunnor i lokalen. Han har medgivit att han har förvarat kemikalierna felaktigt, men håller inte med om att brottet är grovt.

Nedan berättar den åtalade mannens advokat om sin klients inställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.