Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera av handlarna riskerar näringsförbud – hör åklagare Pontus Hamilton berätta mer i videoklippet. Foto: SVT Design

Dom i Ica-härvan i dag – tio riskerar fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på fängelse för tio av de 18 åtalade i den stora insiderhärvan med koppling till Ica. Samtidigt nekar alla inblandade till anklagelserna om att ha gjort miljonvinster med hjälp av läckta uppgifter.

Under onsdagen meddelar Stockholms tingsrätt sin dom i det uppmärksammade målet.

Det var i samband med att Ica köptes ut från börsen i november 2021 som de åtalade i den misstänka insiderhärvan ska ha gjort gynnsamma aktieaffärer med hjälp av läckt information.

Huvudmannen, en handlare i Blekinge, misstänks ha försett flera personer med uppgifter om uppköpet, som i sin tur ska ha spridit informationen till vänner och anhöriga. Trots att Blekingehandlaren själv inte ska ha gjort några vinster yrkar åklagaren på tre års fängelse för grovt insiderbrott.

Riskerar fängelsestraff

Övriga 17 åtalade ska enligt åklagaren ha tjänat runt 20 miljoner kronor med hjälp av insideruppgifterna, varav flera själva är Ica-handlare i främst södra Sverige.

Tio personer i målet riskerar fängelsestraff från ett till högst fyra år. Åklagaren har även yrkat på att en av handlarna ska häktas i samband med dom.

– Den här personen har bostad och bankkonton utomlands. Är det fråga om ett högt straffvärde ska man häktas om det finns flyktfara menar vi. Sen får vi se om tingsrätten delar den bedömningen, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Flera av handlarna riskerar även företagsbot och näringsförbud. Åklagaren yrkar också på att vinsten på runt 20 miljoner ska betalas tillbaka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sms, inspelade samtal och avslöjande mejl – här är åklagarens bevis i Ica-härvan. Foto: SVT/Polisen/ bilden är ett montage

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.