Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Sandberg, professor på Göteborgs universitet, forskar om finansiell etik och menar att insiderbrott utmärker sig på så sätt att offret är osynligt. Hör mer i videon. Foto: SVT

Forskare om insiderbrott: ”Man ser inte offret”

Publicerad

Under onsdagen inleds förhören med de åtalade i insiderrättegången med koppling till Ica – ett av de största målen av sitt slag i Sverige.

– För att ekonomin ska fungera måste vi kunna ha ett förtroende för att marknaderna spelar rent spel, säger Joakim Sandberg, som forskar om finansiell etik vid Göteborgs universitet.

Den misstänkta insiderhärvan med koppling till Ica har fått stor uppmärksamhet, bland annat på grund av att den med 18 åtalade är en av de största i Sverige. Samtliga nekar till brott.

De senaste åren har mellan 120-200 anmälningar om insiderbrott gjorts, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Utmärkande för insiderbrott är enligt Joakim Sandberg, professor i praktisk filosofi, att offret är osynligt.

– Man kanske handlar på information som inte andra har, tjänar pengar och ser inte den som förlorar på det. Vi har alla lite girighet inom oss och ett samvete. De här aktualiseras i olika situationer och när man sitter och köper pengar är det lätt att girigheten tar över, säger han.

Hör mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.