Miljonbelopp försvann från IK Vista – nu döms tre personer

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer döms nu i Jönköpings tingsrätt efter att IK Vistas kassa tömts på miljonbelopp. Händelsen lämnade klubben i Kaxholmen utanför Huskvarna i stort sett konkursmässig.

En man döms i tingsrätten för tre fall av grov trolöshet mot huvudman och två fall av normalgraden av samma brott. Han döms till villkorlig dom och dagsböter motsvarande 15 000 kronor.

– Han döms för grov trolöshet mot huvudman istället för förskingring eftersom han bland annat blivit inlurad i situationen, säger åklagaren Klas Lööf som är nöjd med domen.

Förlorade över en miljon kronor

Det var i slutet av maj förra året som mannen som hade kopplingar till klubben kom över pengarna. Totalt handlar det om 1 174 672 kronor som enligt åtalet hade länsats från klubbens konto för nästan ett och ett halvt år sedan.

Två andra personer åtalas även för grovt penningtvättsbrott eftersom de upplåtit sina bankkonton för att ta emot över en halv miljon var. De båda döms för penningtvättsförseelse till 10 000 kronor i dagsböter.

IK Vista tilldöms ett skadestånd på cirka 675 000 kronor. En privatperson tilldöms också 149 100 kronor i skadestånd.

Infört nya rutiner

Föreningen har efter händelsen infört andra rutiner och har sett till att fler har insyn i det ekonomiska.

När det upptäckte att miljonbeloppet saknades var det osäkert om föreningen skulle överleva. Men med hjälp av medlemmar, gåvor och sponsorer har klubben tagit sig ur krisen.

– Vi fick in pengar från banker som vi inte haft med att göra på femsiffriga belopp. Vi fick även in pengar från andra föreningar så som ÖIS, HV71 och HFF, bland annat. Det var lag som pantade burkar för 20 000 kronor. Det var personer som gav oss 100 kronor eller mer och det adderade på så det blev ganska mycket, berättade Staffan Lindblad, före detta styrelseledamot i IK Vista när SVT träffade honom härom veckan.

I klippet nedan hör du Staffan Lindblad berätta mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.