Enligt före detta styrelseledamoten Staffan Lindblad mår klubben bättre än någonsin, trots att en medlem stal över en miljon kronor. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

IK Vista är starkare än någonsin efter förskingringen

Publicerad

Nu i veckan hölls rättegången mot den person som misstänks ha förskingrat över en miljon kronor från IK Vista. Men trots den tuffa tiden klubben gått igenom är föreningen starkare än någonsin.

– Det var hopplöst när vi upptäckte att vi inte hade en spänn på kontot och vi hade utgifter som förföll, säger Staffan Lindblad, före detta styrelseledamot i IK Vista i Kaxholmen utanför Huskvarna.

Det har nu nästan gått ett och ett halvt år sedan det upptäcktes att det saknades 1 174 672 kronor. Då var det osäkert om föreningen skulle överleva. Men med hjälp av medlemmar, gåvor och sponsorer har man tagit sig ur krisen.

– Vi fick in pengar från banker som vi inte haft med att göra på femsiffriga belopp. Vi fick även in pengar från andra föreningar så som ÖIS, HV71 och HFF, bland annat. Det var lag som pantade burkar för 20 000 kronor. Det var personer som gav oss 100 kronor eller mer och det adderade på så det blev ganska mycket, säger han.

Väntan på dom

Klubben fick in cirka en halv miljon kronor från medlemmar, gåvor och sponsorer. De har även fått ut cirka en halv miljon från en försäkring. Samtidigt har klubben ökat med nästan 200 medlemmar.

Dom mot den person som misstänks ligga bakom förskingringen meddelas den 8 september. Två ytterligare personer är åtalade för grovt penningtvättbrott i samband med händelsen.

I videon kan du höra Staffan Lindblad berätta mer om hur klubben påverkats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.