Mannen hittades död i november i Lekerydstrakten. Foto: SVT

Domen i Lekerydsmordet överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Den friande domen mot en av männen som stod åtalad för mord i Lekeryd i november förra året överklagas nu av åklagaren.

– Jag har nu bestämt mig för att överklaga domen mot en av männen, den yngre av dem, säger kammaråklagare Jessica Andersson.

Varför överklagar du bara domen mot den yngre mannen?

Lekerydsmordet

– Vi kände redan under tingsrättsförhandlingen att bevisen pekade mer mot den yngre mannen. Därför har vi nu valt att endast överklaga domen mot honom.

En samlad bedömning

Åklagaren Jessica Andersson menar i sin överklagan att tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering när den mordåtalade mannen frikändes.

– Vi menar att tingsrätten i sin bedömning endast har tittat på varje enskild omständighet för sig. Gör man en samlad bedömning så menar vi att den är tillräcklig för att fälla den yngre mannen för mord, säger Jessica Andersson som även har fattat beslut om att återuppta förundersökningen.

Har det framkommit nya uppgifter som gör att du återupptar förundersökningen?

– Det kan jag inte kommentera med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger Jessica Andersson.

Båda förnekade brott

Det var den 12 november i fjol som en 47-årig man hittades död i en bostad i Lekeryd utanför Jönköping. Mannen hade blivit skjuten med flera skott i huvudet. Mannen hittades först 5-10 dagar efter det att han hittades.

Två män, som bodde i fastigheten, åtalades för mordet. Männen förnekade brott och tingsrätten frikände de båda.

När fallet tas upp i hovrätten är oklart.

– Hade någon person suttit häktad så hade hovrätten varit tvungen att ta upp fallet inom åtta veckor. Eftersom det inte gör det kan det dröja innan fallet hamnar där, säger Jessica Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekerydsmordet

Mer i ämnet