En av sex i åldergruppen 65 och äldre utsattes för brott under 2016, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet. Foto: TT/arkivbild

Döms för flera fall av bedrägerier mot äldre och sjuka

Publicerad

Mannen slog till mot äldre och sjuka, nu döms han i Jönköping tingsrätt för flera fall av bedrägerier. Brotten har skett systematiskt under flera års tid.

Mannen som är i 60-årsåldern tog bankkort och plånböcker av personer som vistades på sjukhus eller äldreboenden. Totalt döms han nu för 17 fall av bedrägeri mot nio olika personer och tolv fall av försök till bedrägeri mot fem av dessa personer. Han döms till sex månaders fängelse.

”Åklagaren har gjort gällande ett högre straffvärde eftersom bedrägerierna uteslutande riktat sig mot äldre och sjuka personer”, skriver tingsrätten i sin dom.

Förnekat brott

Själv har han förnekat att han gjort sig skyldig till brotten. Men under tingsrättsförhandlingen visade åklagaren bilder och filmer från flera av uttagen som mannen gjorde med bankkorten. Enligt tingsrätten råder det inga tvivel om att det är den nu dömda mannen som syns på bilderna.

Totalt ska det handla om närmare 140 000 kronor som mannen ska ha kommit åt, och när det gäller försöken till bedrägeri rör det sig om drygt 50 000 kronor.

Mannen som är hemmahörande i Kalmar län är sedan tidigare lagförd för bland annat bedrägeri, stöld och försök till stöld vid flera tillfällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer