Det var många personer ute på Storgatan när fyrverkeripjäsen kastades mot folksamlingen. Här är en bild från en av övervakningskamerorna som är en del i bevisningen. Foto: Polisens förundersökning

Flicka fick öga förstört efter fyrverkeriattack i Tranås – man döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som åtalats för att ha skjutit en fyrverkeripjäs in i en folkmassa i Tranås, döms till 3,5 års fängelse. Vid händelsen blev en tonårsflicka blind på ena ögat.

Det var på nyårsnatten som mannen tände en fyrverkeripjäs och enligt åtalet kastade den in i en folkmassa på Storgatan i centrala Tranås.

En tonårsflicka som fanns på platsen skadades svårt då pjäsen exploderade vid hennes ansikte. Synnerven skadades så allvarligt att hon har förlorat synen på ena ögat, och det är oklart om hon får synen tillbaka.

Grov misshandel

Mannen har hela tiden nekat till anklagelsen, men Eksjö tingsrätt dömer honom för grov misshandel för händelsen, samt två fall av framkallande av fara för annan, efter att bland annat ha kastat in en fyrverkeripjäs i en butik.

Straffet blir 3,5 års fängelse och därefter utvisning med förbud att återvända till Sverige.

Han ska även betala ett skadestånd till flickan på drygt en halv miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.