Det var i juni i fjol som ett äldre par hittades mördade på sin gård utanför Mantorp i Östergötland. Foto: SVT

Dubbelmordet i Mantorp – 24-årige länsbon får sin dom

Uppdaterad
Publicerad

I dag faller domen mot den 24-årige man från länet som står åtalad för mord på ett äldre par i Mantorp förra sommaren. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse medan mannens försvarsadvokat vill se ett tidsbestämt straff.

Det var i juni i fjol som ett äldre par hittades mördade på sin gård utanför Mantorp i Östergötland. I september i fjol grep polisen en misstänkt gärningsman på en ort i Jönköpings län. Hundratals personer hade dna-topsats under utredningen och länsbons dna hittade på den tejp som använts för att binda paret.

Rättspsykiatrisk undersökning

Mannen har hela tiden nekat till att han skulle ha mördat paret. Under rättegången skyllde han på andra personer som han inte har velat namnge.

Dubbelmordet i Mantorp

Den sista rättegångsdagen meddelade tingsrätten att den ansåg att 24-åringen var skyldig till två fall av mord och bedrägeri. Rätten meddelade då också att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Resultatet av den har visat att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning då brottet begicks. Det innebär att 24-åringen kan dömas till fängelse.

Yrkar på livstid

Åklagaren Helene Gestrin har yrkat på att mannen ska dömas till livstids fängelse.

– Det är en viss planering inbyggt i det här och det finns ett flertal försvårande omständigheter som gör att straffvärdet stiger uppåt. Och enligt min mening är det ett livstidsstraff, sa hon i samband med att resultatet från den rättspsykiatriska undersökningen blev offentlig.

24-åringens försvarsadvokat Henrik Lindblom är av en annan uppfattning.

– Jag menar att det finns utrymme för att döma till ett tidsbestämt straff även om det så att säga slår i taket. I mordparagrafen är det lägst tio högst 18 år och i det här fallet menar jag att det är 18 års fängelse i stället för livstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet