Zoran Radovanovic och hans försvarare Leif Silbersky. Foto: TT

Hovrätten dömer 52-åringen för dubbelmordet i Hökensås

Uppdaterad
Publicerad

Den 52-årige företagaren Zoran Radovanovic dömdes till livstids fängelse för två dubbelmord. Men han har hela tiden förnekat dubbelmordet i Hökensås och överklagade livstidsdomen. Nu dömer även hovrätten honom för de båda morden.

I tingsrätten dömdes Radovanovic för två dubbelmord på två par i 70-årsåldern i Norrahammar och Hökensås.

Nu fastställer alltså en enig hovrätt domen.

Dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås

”Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten att morden var planerade liksom att det även var planerat att sätta eld på husen. Det finns stora likheter i tillvägagångssätt mellan Norrahammar- och Hökensåsfallet”, skriver Göta hovrätt i ett pressmeddelande.

– Det finns visserligen enbart indicier för morden och mordbranden i Hökensås men indicierna är av en sådan styrka att det inte råder något rimligt tvivel om att finansmannen, liksom i Norrahammar, av ekonomiska skäl planerade och därefter dödade det äldre paret, säger hovrättsrådet Lennart Östblom i pressmeddelandet.

Anlagda bränder

Jönköpings tingsrätt dömde även Zoran Radovanovic för att ha anlagt bränder i båda bostäderna och för 36 grova bedrägerier.

Åklagarna menar att bedrägerierna varit motivet bakom de båda dubbelmorden eftersom bägge paren varit kunder hos honom.

Läs mer: Silbersky: ”Finns möjlighet kommer vi överklaga”

– I det här fallet är det fyra mord. Det finns också en rad försvårande omständigheter. Bland annat att morden varit planerade. Det har förekommit mycket våld och det har skett i offrens hem, sa Jan Josefsson, rådman vid Jönköpings tingsrätt till SVT Nyheter efter att domen fallit.

Radovanovic har erkänt dubbelmordet i Norrahammar men hela tiden förnekat att han dödat paret i Hökensås.

Överklagade livstidsdomen

I januari överklagade han livstidsdomen till hovrätten.

Leif Silbersky, Radovanovic advokat, yrkade på att Hökensåsdelen skulle ogillas och att hans klients livstidsdom skulle tidsbestämmas.

Det 70-åriga paret som räddningstjänsten hittade i sommarstugan i Hökensås var svårt brända, men åklagaren knyter Radovanovic till platsen.

Polisen beslagtog även en kofot och en sportbag från hans kontor som hade blodstänk från det döda paret.

– Men det har inte gått att konstatera dödsorsak och dels finns det ingen brandorsak, sa Leif Silbersky, till SVT Nyheter Jönköping under hovrättsförhandlingen.

DETTA HAR HÄNT:

10 mars 2015: En sommarstuga på bergsområdet Hökensås, i Tidaholms kommun, brinner ner till grunden och ett par i 70-årsåldern omkommer.

28 maj 2015: Ett par i 70-årsåldern hittas döda i samband med en villabrand i Norrahammar, söder om Jönköping. Det visade sig senare att paret hade misshandlats svårt, och att mannen var död innan branden startade.

8 juni 2015: Zoran Radovanovic anhålls misstänkt för att ha mördat paret och satt eld på villan. Han häktades två dagar senare och har delvis erkänt. Polisen finner en koppling mellan Radovanovic och paret i Hökensås.

11 november 2015: Zoran Radovanovic åtalas. Enligt åtalet har han misshandlat två av sina offer med hjälp av ett basebollträ. Vid det andra tillfället ska han ha använt sig av en kofot när han misshandlat det äldre paret. Efter misshandeln ska han enligt åtalet ha eldat upp byggnaderna.

I åklagarens bevisning finns bland annat övervakningsbilder på Radovanovic när han köper tändvätska bara timmar före mordet i Norrahammar, teknisk bevisning och dessutom har han gjort vissa medgivanden när det gäller morden i Norrahammar.

27 november 2015: Rättegången startar: Zoran Radovanovic åtalas för två dubbelmord och två grova mordbränder, samt grova bedrägerier på sammanlagt drygt 5,7 miljoner kronor mot 17 personer.

21 december 2015: Sista dagen i rättegången. Åklagaren yrkar på livstids fängelse. Radovanovic advokat, Leif Silbersky, vill att hans klient ska dömas till ett tidsbestämt straff.

19 januari 2016: Zoran Radovanovic döms i tingsrätten för alla fyra morden till livstids fängelse. Han döms också för två grova mordbränder och 36 grova bedrägerier.

26 januari 2016: Radovanovic överklagar dubbelmordet i Hökensås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås

Mer i ämnet