Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
E-cigaretter blir ett allt vanligare problem för Jönköpings länstrafik. De upplever att allt fler väljer att röka ombord på bussen. Foto: Jonas Tubbin/SVT

E-cigaretter på bussarna blir ett allt större problem för JLT

Uppdaterad
Publicerad

Trots förbudet mot att röka i kollektivtrafiken tar sig många ändå friheten. Problemet blir allt större för Jönköpings länstrafik (JLT) som får handskas med e-cigaretter dagligen.

Jönköpings länstrafik upplever att e-cigaretter ombord på bussarna blir allt vanligare och deras chaufförer brottas med förekomsten i stort sett varje dag.

– Vi märker av att det ökar i andra delar av samhället och då kommer det till slut in i våra miljöer också, säger David Lundberg, busschef på JLT.

Påverkar andra passagerare

Att e-cigaretterna blivit ett större problem påverkar miljön inne på bussarna. Busschaufförer vågar inte och har inte alltid tid att säga till rökande resenärer, vilket gör att rökningen kan fortsätta.

Icke-rökande resenärer kan bli drabbade av passiv rökning från e-cigaretterna. David Lundberg ser allvarligt på problemet och säger att alla ska ha samma möjligheter att åka med i stadstrafiken.

– Det här är inget som vi vill att våra resenärer ska utsättas för. Våra miljöer ska vara attraktiva för alla, säger David Lundberg.

Hör mer om JLT:s syn på e-cigaretter som är ett växande problem för länstrafiken i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.