Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar unga i Jönköping att e-cigaretter röks utomhus – men att det även finns rökning som sker inomhus. Foto: Linda Mathillas

Kraftig ökning av vape bland minderåriga i Jönköping: ”Syns nästan överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Rökning av e-cigaretter kan förekomma vid bussen, inne på skolan eller hemma i sovrummet. Att det blivit allt vanligare att ”vejpa”, som de även kallas, är tydligt för många unga Jönköping.

E-cigaretterna säljs enligt lag med en 18-årsgräns. Men unga som SVT pratar med berättar att de är lätta att få tag på, Försäljningen sker på sociala medier eller via äldre kompisar.

Regionens folkhälsoenkät visar en kraftig ökning av daglig användning bland unga. Det märks tydligt bland flickor i årskurs nio, där uppger 24 procent av de svarande att de använder elektroniska cigaretter dagligen.

Vilma Ekvall 17 år tror inte att unga tänker på vilka konsekvenser som e-cigaretter kan leda till eller att de innehåller starkt beroendeframkallande ämnen.

– Jag tror många gör det för att känna sig lite cool och vuxen men tänker inte på att det är en hälsorisk , säger Vilma.

En trend att ”vejpa”

Ungdomar i Jönköping märker av e-cigaretterna och upplever att det blir allt vanligare att röka vejp i ung ålder. Det beskrivs som en trend och några förklarar att många röker inne på skolan, i busskuren eller hemma i sitt sovrum.

– Man kan röka inne på sitt rum utan att lukten sätter sig inte i resten av huset, säger Lukas Blomquist.

I videon kan du höra Lukas Blomquist och Vilma Ekvalls tankar om unga som röker e-cigaretter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.