Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Busschauffören Michael Lundgren känner sig utsatt av bussresenärer och väljer sällan att lämna förarplatsen. I klippet berättar han vad han riskerar att råka ut för. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

E-cigg röks inne på bussarna – chaufförer i Jönköping undviker att säga till

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av e-cigaretter, så kallade vape, har blivit ett problem för Jönköpings länstrafik. Busschaufförer undviker att säga till resenärer som röker inne på bussen för att inte hamna i konflikter.

Lokaltrafiken i Jönköpings har på senaste tid haft problem med e-cigaretter. Allt fler passagerare röker ombord på bussarna och busschaufför Michael Lundgren kunde till en början säga till rökande resenärer utan problem. Men idag är det annorlunda.

Michael Lundgren och många av hans kollegor undviker att ingripa när någon röker e-cigaretter på bussen. De vill inte riskera att hamna i hotfulla konflikter.

– Det har ju hänt att man blir spottad på, trakasserad och i grövsta fall misshandlad, säger Michael Lundgren.

Ordningsvakter inte en lösning

Problemet med e-cigaretter är att det utsätter andra resenärer för passiv rökning. Enligt folkhälsomyndigheten innehåller den rökliknande vattenångan partiklar från skadliga ämnen som kan påverka andningsvägarna negativt.

JLT förklarar att de aldrig tvingar sina anställda att ingripa i situationer som inte känns trygga. De vill att busschaufförerna tillkallar ordningsvakter till hotfulla situationer, men Michael Lundgren tycker inte att det är en lösning.

– De som röker på bussen hinner hoppa av innan ordningsvakterna är på plats, säger han.

Hör om Michaels oro kring ökningen av e-cigaretter och attityden mot honom och hans kollegor i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.