Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar partiföreträdaren Erik Andersson (K) om partiet kunde gjort något annorlunda under valrörelsen. Foto: Arkiv/SVT

Efter 40 år åker Kommunistiska partiet ur kommunfullmäktige i Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

Efter söndagens val står det klart att Kommunistiska partiet i Gislaved inte klarar 2-procent-spärren och därmed åker ur kommunfullmäktige. Trots detta är partiföreträdaren Erik Andersson (K) inte uppgiven – han kommer fortsätta kampanja på gator och torg.

På måndagen är 18 av 19 valdistrikt räknade i Gislaveds kommun och då har det Kommunistiska partiet fått 1,5 procent av rösterna. Det är 1,4 procentenheter färre än valet 2018. Det innebär att partiet tappat ungefär hälften av sitt väljarstöd.

– Det är väl inte roligt men jag ar varit mentalt förberedd på för detta och varnat mina partivänner, säger Erik Andersson (K).

Val 2022 Jönköpings län

I klippet svarar Erik Andersson (K) om partiet kunde gjort något annorlunda under valrörelsen.

”Vi är inget riksdagsparti” 

Erik Andersson (K) menar att det finns flera anledningar till att partiet har tappat väljare. Eftersom de är ett lokalt parti och inte finns på nationell nivå får de mindre genomslag för sin politik, menar Erik Andersson (K). Nya ”protestpartier” i Gislaved kan ha snott väljare. Enligt honom har också Vänsterpartiet nått ut till väljare med valmaterial på ett annorlunda sätt jämfört med förra valet, vilket gör att väljare möjligtvis valt Vänsterpartiet istället för Kommunistiska partiet.

– Vi kommer fortsätta med vår politiska aktivitet här utom det parlamentariska. Jag kommer stå på gatan och fortsätta träffa folk, sälja proletären och diskutera som jag alltid gjort, säger Erik Andersson (K).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet