Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Hänninen, tillsynschef Covid-19-lagen på Länsstyrelsen Jönköpings län. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Efter ändrade restriktioner – länsstyrelsen skärper tillsynen

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer bli fler kontroller vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar sedan pandemirestriktionerna lättades den 1 juni, då bland annat publiktaket för evenemang höjdes. Jönköpingsborna som SVT träffade under måndagen gladdes dock mest åt att öppettiderna på krogar förlängts.

– Vi fortsätter att göra tillsyn på handelsplatser och gym, där är inga större förändringar. Däremot blir det mer tillsyn vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar nu när taken höjs, säger Johanna Hänninen, som är tillsynschef för covid-19-lagen på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Hon planerar att i första hand informera innan om vilka regler som gäller.

– Vi kommer också inför evenemang att göra tillsyn på distans om hur de planerar att genomföra allt på ett säkert sätt, säger Johanna Hänninen.

Vid behov görs även tillsyn på plats, som när det är många deltagare och det kan vara svårt att avgränsa. Vid evenemang med anvisade sittplatser kan det kontrolleras hur det ska genomföras.

Samarbete med polis och kommun

Länsstyrelsen samarbetar med polisen, tar del av tillstånd som ges och diskuterar när det kan vara aktuellt att göra tillsyn.

– Vi vägleder också kommunerna vid tilllsyn av serveringsställen och vi delar med oss av tips vi får in – och vice versa.

Restauranger får sedan den 1 juni ha öppet två timmar längre, till klockan 22.30. Max fyra personer får sitta vid ett bord, vilket numera även gäller köpcentrum. Det är oklart hur det har fungerat hittills, om kommunerna hunnit göra tillsyn.

Glada över öppettider

De Jönköpingsbor som SVT pratade med kände inte till alla ändringar. Att öppettiderna förlängts på krogen, till klockan 22.30, var dock något som uppskattades.

– Jag tycker det är jättebra, speciellt när det är fint väder. Då behöver man gå ut och njuta, säger Lucy al-Suhaily.

– Nu kan vi spendera mer tid utomhus och chilla med våra vänner. Situationen blir bättre och bättre dag för dag, det är bra, säger Khazem Idlbi.

Alina Yassin är från Ukraina men studerar i Jönköping. Hon är glad över att vara i Sverige under pandemin.

– I Ukraina har folk varit instängda hemma hela vintern, medan vi här har kunnat vara ute och promenera längs med sjön, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet