Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan hör Tommi Komljenovic berätta vad de gör med all den julmat som de under de senaste veckorna tillagat för det som var tänkt som ett rekordår för julborden. Foto: SVT

Efter rekordstort julbordsintresse – mängder med avbokningar

Uppdaterad
Publicerad

Mängder med avbokningar, det är verkligheten för många restauranger som serverar julbord. På Eksjö stadshotell tvingas de nu skänka och slänga överblivet julmat.

– Vi har idag närmare 1 000 avbokningar på julborden, säger Tommi Komljenovic som är driftchef på Eksjö stadshotell.

När julbordssäsongen drog igång var det många coronatrötta som ville ut och äta julbord, och det såg ljust ut för branschen. Flera krögare vittnar om att det var rekordmånga bokningar.

– Jag har jobbat på John Bauer hotel i snart 20 år och i år har vi slagit alla rekord med bokningar för julbord, säger Morgan Östberg på Ester kök och bar i Jönköping.

Enkätundersökning

Några restauranger uppger i en enkätundersökning som SVT Nyheter Jönköping skickat ut att de fortfarande har ett gott kundunderlag när det gäller julborden, medan flera andra beskriver att det varit mängder med avbokningar i takt med att covid-smittan i samhället ökat.

– Efterfrågan var stor och vi fick bokningsförfrågningar varje dag. Nu trillar avbokningarna istället in. Efter Region Jönköpings län besked kom avbokningar från vårdcentralen, sjukhus och sjukvård. Men sen kom även besked att kommunanställda inte skulle ha julbord på restauranger, säger Ahmed på Sandsjö wärdshus och konferens.

Nygamla rekommendationer

Under tisdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med nya råd och rekommendationer för att begränsa ökningen av covid-smittan i samhället. Det finns inga avrådan från att gå på restaurang. Men rådet är att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer.

I klippet ovan hör Tommi Komljenovic berätta vad de gör med all den julmat som de under de senaste veckorna tillagat för det som var tänkt som ett rekordår för julborden.

Den som driver ett serveringsställe ansvarar för att lokalerna är utformade så att trängsel undviks. Detta kan enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd innebära att den som driver serveringsstället exempelvis kan:

  1. Begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället,
  2. Möblera om eller på annat sätt skapa utrymme,
  3. Markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra,
  4. Och använda alternativa lösningar till köer såsom nummerlappssystem

Källa: Folkhälsomyndigheten

Regeringen återinför och förlänger från och med i morgon följande ersättningar i ett försök att minska smittspridningen:

Slopat läkarintyg för smittbärarpenning. 

Tillfällig föräldrapenning i samband med till exempel skolstängning.

Riskgruppsersättning och viss tillfällig föräldrapenning för vissa nyligen allvarligt sjuka barn.

Tillfälligt slopat karensavdrag för anställda och egenföretagare. Detta för att underlätta för människor att stanna hemma när man är sjuk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet