Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den 1 december införs vaccinbevis, även kallat vaccinpass, i Sverige – här är allt du behöver veta. Foto: Stina Stjernkvist / TT & Janerik Henriksson / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera bedrägerier under första helgen med vaccinpass

Uppdaterad
Publicerad

I och med de nya vaccinationsbevisen har polisen fått en ny typ av brottslighet att hantera under utekvällarna. Under den första helgen sedan systemet infördes har polisen fått hantera flera ärenden där festsugna försökt ta sig in på uteställen med andra personers intyg.

Användning av förfalskade eller andra personers vaccinationsbevis rubriceras av polisen som urkundsförfalskning respektive missbruk av urkund. Brotten kan ge böter eller fängelse i högst sex månader vid en fällande dom, och principen är enligt polisen att jämföra med vad som gäller vid användning av falska ID-handlingar.

Vid 10-tiden på söndagsförmiddagen kunde polisen ge information om tre ärenden där personer misstänks för missbruk av urkund efter festhelgen.

Två av dem inträffade i Malmö, där två personer nekades inträde till olika uteställen efter att de försökt använda andra personers vaccinationsbevis. Det tredje inträffade i Linköping natten mot lördagen när två män i 20-årsåldern försökte ta sig in på en nattklubb i centrum.

– Den ena misstänkts för att då ha försökt använda kompisens vaccinationsbevis. Den andra misstänkts också för missbruk av urkund, men då genom att ha lånat ut sitt till den förste, säger Dennis Johansson Strömberg, polisens talesperson i region Öst.

”Väldigt dum grej att göra”

Brottsligheten tycks dock inte ha varit särskilt omfattande. I övriga regioner har polisens presstalespersoner inte noterat några liknande ärenden under helgen.

– Jag har inte uppmärksammat det alls i vår region, men det känns som en väldigt dum grej att göra. Den enda som blir smittad är ju du själv, säger Petra Blomqvist i region Mitt.

Enligt flera regioner skulle dock anmälningar kunna dyka upp i ett senare skede, men att konstaterade fall i krogköerna skulle ha gått under polisens radar anses osannolikt.

– Om en ordningsvakt märker att det förekommer är min absoluta bild att vi får kännedom om det. Det är ju ett brott och ordningsvakter som upptäcker brott kontaktar polisen, säger Jimmy Modin, presstalesperson i region Syd.

Ordningsvakt attackerades med stolpe

På flera håll vittnar polisen om att bråk uppstått till följd av kravet på vaccinationsbevis. I fredags hotade tre personer i Trollhättan med att skjuta en ordningsvakt efter att de nekats inträde på grund av att de saknade vaccinationsbevis. Vakten ska också ha fått en stolpe kastad mot sig, enligt polisen.

Bråk uppstod också i samband med minst ett av fallen i Malmö, men i det fall som registrerats i region Öst gick det lugnare till.

– Det kan ha blivit lite verbalt tjafs med entrévärdar eller ordningsvakter. Det är ofta de som tar första smällen, säger Dennis Johansson Strömberg i region Öst.

Systemet med vaccinpass infördes den 1 december i syfte att minska smittspridning, och gör gällande att arrangörer av vissa evenemang kan behöva kräva vaccinationsbevis av deltagarna. Bevisen lämnas ut av E-hälsomyndigheten till personer som fått minst två doser coronavaccin.

Kravet gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus, om inte arrangörerna istället väljer att införa olika typer av begränsningar i form av maxantal personer per kvadratmeter och avstånd mellan sällskap.

Till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar räknas bland annat demonstrationer, idrottsevenemang, teater- och biografföreställningar samt danstillställningar. Bland de platser som ännu inte omfattas av systemet finns bland annat restauranger, butiker, gym och museer.

Källa: Regeringen, Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer