– Vi har idag närmare 1 000 avbokningar på julborden, säger Tommi Komljenovic som är driftchef på Eksjö stadshotell.
När julbordssäsongen drog igång var det många coronatrötta som ville ut och äta julbord, och det såg ljust ut för branschen. Flera krögare vittnar om att det var rekordmånga bokningar.
– Jag har jobbat på John Bauer hotel i snart 20 år och i år har vi slagit alla rekord med bokningar för julbord, säger Morgan Östberg på Ester kök och bar i Jönköping.
Enkätundersökning
Några restauranger uppger i en enkätundersökning som SVT Nyheter Jönköping skickat ut att de fortfarande har ett gott kundunderlag när det gäller julborden, medan flera andra beskriver att det varit mängder med avbokningar i takt med att covid-smittan i samhället ökat.
– Efterfrågan var stor och vi fick bokningsförfrågningar varje dag. Nu trillar avbokningarna istället in. Efter Region Jönköpings län besked kom avbokningar från vårdcentralen, sjukhus och sjukvård. Men sen kom även besked att kommunanställda inte skulle ha julbord på restauranger, säger Ahmed på Sandsjö wärdshus och konferens.
Nygamla rekommendationer
Under tisdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med nya råd och rekommendationer för att begränsa ökningen av covid-smittan i samhället. Det finns inga avrådan från att gå på restaurang. Men rådet är att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer.
I klippet ovan hör Tommi Komljenovic berätta vad de gör med all den julmat som de under de senaste veckorna tillagat för det som var tänkt som ett rekordår för julborden.