Foto: TT

Efter skandalmatchen – 17 åringen döms

Publicerad

Den 17-åring från Södertälje som stått åtalad för misshandel och falskt larm, grovt brott dömdes idag av en enig Jönköpings tingsrätt till ungdomstjänst i 90 timmar. Han ska också betala skadestånd till fotbollsmålvakten med 10.500 kr.

Det var den 15 augusti under fotbollsmatchen mellan Jönköpings Södra och Östersunds FK på Stadsparksvallen i Jönköping som 17-åringen gick till attack mot Östersunds målvakt Aly Keita. Enligt åtalet brottades han ned på marken och fick slag bland annat i huvudet. Dessutom tog 17-åringen strypgrepp som enligt åtalet orsakade både smärta och svullnad i ansiktet.

Ljög om bomber

17-åringen döms även för falskt larm, grovt brott eftersom han i samband med gripandet lämnat oriktiga uppgifter till ordningsvakten och polisen om att han placerat två stycken väskor med bomber under läktaren på Stadsparksvallen. Det ledde till att den allsvenska matchen fick avbrytas och att cirka 4.000 personer uppmanades att lämna fotbollsarenan.

Enligt tingsrätten är det falska larmet ett grovt brott eftersom det fanns ett stort antal personer på platsen och det kunde ha lett till omfattande skadeverkningar.

– De har dömt i enlighet med åtalet och jag är inte så förvånad. Det fanns ju ett erkännande och det stöddes i stor utsträckning av övriga uppgifter i utredningen, säger Pernilla Törsleff, vice chefsåklagare.

Under rättegången som hölls bakom stängda dörrar medgav 17-åringen falskt alarm. Han har också erkänt att han drog ned målvakten på marken, men sa att han var osäker på om slag utdelades. Åklagaren Pernilla Törsleff yrkade med hänsyn till pojkens ålder på att han skulle dömas för både misshandel och för grovt falsklarm till 90 timmars ungdomstjänst. Jönköpings tingsrätt valde att gå på den linjen. Han ska också betala skadestånd till Aly Keita med 10.500 kronor.

Besviken på resultatet

17-åringen har berättat i förhör att han spelat på ett visst resultat i hopp om att vinna pengar och att han blev besviken när resultatet inte inföll. Det var då han gick till attack.

Nyligen beslutade besvärsnämnden att slutresultatet i matchen mellan J-Södra och Östersund ska vara 1-1, som det också stod när attacken på målvakten inträffade.

SVT Nyheter Jönköping har försökt att nå 17-åringens försvarare utan att lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Överfallet på Stadsparksvallen

Mer i ämnet