17-åringen får tillträdesförbud på samtliga arenor

Publicerad

Den 17-årige Södertäljebo som under en match i Allsvenskan stormade planen och attackerade Östersunds målvakt döms nu till tillträdesförbud på samtliga svenska arenor. Detta efter ett beslut i Åklagarkammaren i Jönköping.

Det var i augusti i år under en match i Allsvenskan mellan Jönköpings Södra och Östersunds FK som 17-åringen gick till attack mot Östersundsmålvakten Aly Keita.

Målvakten brottades till marken och fick bland annat ett slag i bakhuvudet. Planstormaren omhändertogs och matchen avbröts.

Misstänks inblandad i matchfixning

17-åringen själv förklarade i förhör sitt agerande med att han hade satsat pengar på matchen och agerade i besvikelse när resultatet såg ut att inte gå hans väg. Han dömdes senare för misshandel och falskt alarm, det senare på grund av att han i samband med att han fördes bort från arenan sa att han placerat väskor med bomber under läktarna. Några väskor hittades aldrig.

Efter händelsen spekulerades det i medier om att 17-åringens agerande skulle vara kopplat till matchfixning. Att han skulle agerat på order av någon eller några som försökt rigga matchen.

Frågan aktualiserades igen i veckan när det kom fram att tysk polis, bara timmar efter matchen, fått tips om att 17-åringen haft koppling till matchfixning.

Tvingas betala målvakten

Trots detta utreddes saken aldrig ordentligt i Sverige. Någon förundersökning om matchfixning upprättades aldrig av någon åklagare vid Riksenheten mot korruption.

Men planstormningen och attacken mot Aly Keita fick ändå konsekvenser för den nu 18-årige mannen. Han dömdes av en enig Jönköpings tingsrätt till ungdomstjänst på 90 timmar och ett skadestånd till målvakten på 10.500 kronor. Och nu kom beskedet från Åklagarkammaren i Jönköping att han även döms till tillträdesförbud på samtliga arenor i Sverige i två års tid.

Hålls borta från liga- och cupmatcher

Tillträdesförbudet gäller alla idrotssanläggningar i landet där det anordnas matcher i Allsvenskan, Superettan och Svenska cupen. Han förbjuds även tillträda landskamper och cupmatcher som arrangeras av UEFA eller FIFA i Sverige.

Det återstår att se om den 18-årige mannen väljer att överklaga beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Överfallet på Stadsparksvallen

Mer i ämnet