Timo Roouers från Holland tillsammans med Anna Petersson, HR-chef Thule Group i Hillerstorp. Foto: Kristin Renulf / SVT

Efter speeddejting – tio holländare fick jobb i Gnosjö

Publicerad

Under våren 2018 åkte näringslivet i Gnosjöbygden gemensamt till Holland för att använda sig av speeddejting för att hitta kompetent arbetskraft. Ett drygt halvår senare är tio personer med familjer på plats och samtliga har jobb.

Vi träffar 27-årige Timo Roouers på sin arbetsplats Thule Group i Hillerstorp. För en månad sedan lämnade han och flickvännen Holland för att bosätta sig i Gislaved med anledning av att Timo fått ett jobb.

– Det är det viktigaste när man ska flytta till ett nytt land. Att ha en inkomst för att lyckas, säger han.

Arbetskraft snabbt

Och Timo, som länge funderat över att flytta utomlands, fick sitt jobb genom speeddejting på en mässa i Holland. Näringslivet i Gnosjöbyggden deltog gemensamt för att så snabbt som möjligt försöka hitta kompetent arbetskraft till Gnosjö, Gislaved, Vaggeyd och Värnamo.

– Det finns ett väldigt stort behov, inte bara här utan i hela landet. Vi har en bas av tillverkningsindustri som i dagsläget tvingas säga nej till ordrar för att vi inte har tillräcklig kompetens, säger Nina von Krusenstierna, vd Business Gnosjöregion AB, som annordnade speeddejtingen.

Men när man gör en gemensam speeddejting, blir det inte en konkurrens om de här personerna?

– Visserligen, men det som är viktigt är att vi ökar antalet anställningsbara i regionen.

Och nu ett drygt halvår efter speeddejtingen har tio holländare flyttat till Gnosjöregionen och med sig har de flesta respektive samt barn. För Timo var det inte särskilt svårt att lämna hemlandet för ett liv i Sverige.

– Jag saknar så klart familjen, men utrymmet och naturen gör det värt det. Det är så vackert här.

Och hur har det gått hittills tycker du?

– Det känns jättebra. Alla är trevliga och jag har ett bra jobb.

Behöver fylla på

Anna Petersson är HR-chef på Thule Group i Hillerstorp och hon är väldigt nöjd med rekryteringarna. Till våren kommer företaget att åka till Holland i egen regi för att försöka anställa ytterligare kompetens.

– Det är viktigt att hela tiden fylla på och växa med rätt människor. Och det är det som har gjort att Holland känns extra spännande för oss, där finns välutbildade ingenjörer som delar de värderingar som vi står för, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gnosjö

Mer i ämnet