Det är svårt att få unga politiker att ta en plats i kommunfullmäktige. Observera att bilden är en temabild. Foto: SVT/TT

Här är unga personer dåligt representerade i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Gnosjö är en av de kommuner i landet där skillnaderna är störst mellan kommunens demografi och de som sitter i kommunfullmäktige. Var tredje person i Gnosjö är mellan 18 och 38 år men i fullmäktige är det bara 6 procent i den här åldersgruppen.

– Det är ju inte helt optimalt. Samtidigt är vi väldigt glada över att vi har en sådan stor ung grupp i kommunen för det bådar ju för att vi har politiker framåt iallafall, säger Johan Malm (C)kommunfullmäktiges ordförande i Gnosjö.

SVT har jämfört åldern på de som sitter i landets kommunfullmäktige med kommuninvånarnas ålder och i Gnosjö kommun är 77 procent av ledamöterna mellan 39-59 år men bara 35 procent av invånarna är i samma ålder.

Gnosjö

Väljer föreningslivet istället

Var tredje person i kommunen är mellan 18 och 38 år men i fullmäktige hade de gärna fått vara några fler enligt Johan Malm. Samtidigt tror han det är slump att det ser ut som det gör.

– Det är ju i vilken ålder som det passar att engagera sig också. I studieåren är det ju svårt eftersom vi inte har någon högskola på orten. Då är det svårt att kombinera att vara engagerad politiker.

Han säger också att en förklaring kan vara att många föräldrar är aktiva i föreningslivet istället.

– Det är ett uppdrag som är minst lika viktigt som att vara politiker, säger Johan Malm (C)

Dåligt för framtiden

Utanför kommunhuset i Gnosjö träffar vi Jakob Svensson som den här eftermiddagen arbetar med att lägga sten. Han tycker det är bekymmersamt att det saknas unga i kommunens högsta beslutande organ.

– Det kanske fungerar nu men när ledamöterna blir tillräckligt gamla och inte kan sitta kvar så blir det ju många nya och oerfarna i fullmäktige och det gynnar ju inte framtiden för Gnosjö, säger han.

– Det är synd för de har kanske lite annan syn på saker och ting än de som kanske har suttit för länge, säger Ingrid Larsson.

Statistiken ljuger något

Fullmäktiges ordförande Johan Malm (C)menar att statistiken ljuger lite eftersom det finns många fler uppdrag än att sitta i kommunfullmäktige. Han tycker att intresset för politik ökat något bland den yngre målgruppen den senaste tiden.

– Många föredrar kanske att vara partipolitiskt engagerade eller sitta med i olika nämnder och utskott och påverka på det sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gnosjö

Mer i ämnet