Izet Causevic från Hillerstorp hoppade av kommunfullmäktige efter ett år. Foto: SVT

Svårt att få yngre till politiken i Gnosjö

Uppdaterad
Publicerad

För många kommuner är det en utmaning att få unga att engagera sig politiskt.

Vi har träffat Izet Causevic (S), som är 34 år och bor i Hillerstorp, som ligger utanför Gnosjö. Han kom in i fullmäktige vid den förra mandatperioden men hoppade av efter bara ett drygt år.

– Det hände mycket i livet och jag har två små barn som växer upp och behöver mer tid och energi och då valde jag att prioritera dem framför politiken, säger Izet Causevic.

Izet känner att han inte kunde göra det till 100 procent just då men känner också att det inte är helt uteslutet för framtiden.

Gnosjö

Är det ett problem att fullmäktige inte speglar samhället när det gäller åldern på ledamöterna?

– Det hade varit klart bättre om vi haft större andel yngre på plats, motsvarande sett till samhället. Det är svårt för äldre att sätta sig in i vilka behov de yngre har, säger Izet Causevic.

Han tror att en del av lösningen är att man måste tvätta bort politikerföraktet och misstron för politikerna. Man måste även öka förståelsen för vad det innebär att vara med och påverka.

Vilja och engagemang

SVT har jämfört åldern på de som sitter i landets kommunfullmäktige med kommuninvånarnas ålder. Här i Gnosjö är 77 procent av ledamöterna mellan 39-59 år men bara 35 procent av invånarna är i samma ålder. Var tredje person i kommunen är mellan 18 och 38 år men den här åldersgruppen är bara 6 procent i fullmäktige.

– Jag skulle uppmana alla som känner ett sug att ge det ett försök. Många gånger så känner folk att det är ett för stort ansvar men man lär sig mycket under resans gång. Det handlar mest om en vilja och ett engagemang, berättar Izet Causevic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gnosjö

Mer i ämnet