Efterlyser bättre beredskap

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsverket pekade ut vilka områden som skulle drabbas av flöden vid en naturkatastrof i en rapport redan 2003. Nu, nio år senare, efterlyser forskaren Mats Svensson vid statliga Havs- och vattenmyndigheten bättre samarbete mellan myndigheter och kommuner.

Översvämningar och höga vattenflöden är fenomen som är här för att stanna. De kommer förr eller senare tillbaka men skadorna för både privatpersoner och det allmänna går att begränsa med bättre planering och beredskap. Det hävdar forskaren Mats Svensson vid statliga Havs- och vattenmyndigheten.

Men jakten på nya invånare kan ge utsatta smålandskommuner nya problem.

Regnkaoset i Småland

Emån är svår att reglera

Mats Svensson arbetar som utredare vid åtgärdsenheten vid statliga Havs- och vattenmyndigheten. Smålandsnytt möter honom i Åbroparken i Värnamo, en kommun som har lärt läxan och skyddat sej efter åtskilliga översvämningar.

– Lagaåns system innehåller fler sjöar och är därmed lättare att reglera än Emån som till stor del saknar naturliga uppdämningsmagasin.

Samtidigt hävdar han att den översvämningsberedskap som finns i bland annat Värnamo och andra kommuner längs Lagan, saknas på många håll längs Emån.

– När väl faran är över för den här gången är det lätt att skjuta åtgärder och förbättringar på framtiden, säger han.

– Situationen blir inte bättre av att Emåkommunerna är relativt små, med sämre ekonomi och glesbefolkade. 

Förutsåg problemen

Redan 2003 pekade dåvarande Räddningsverket ut de områden längs Emån som skulle drabbas vid flöden liknande det vi nyligen sett. Men kunskapen om rapporten är dålig och enligt Mats Svensson måste kommunerna och myndigheterna bli bättre på att samarbeta. Det måste också tas fram ett snabbt förvarningssystem när höga flöden är på gång. Då har boende och företag längs vattendragen en bättre chans att rädda och skydda sin egendom.

Strandskyddsdispenser är riskabelt

Men enligt Mats Svensson behövs den bättre beredskapen inte bara för de bostäder och byggnader som redan ligger nära vattnet måste förbättras.

Han ser också en stor fara i att många små landsbygdskommuner tenderar att bli allt generösare med strandskyddsdispenser.

– Det är hög status att bygga och bo nära sjöar och vattendrag men kommunerna borde vara mer restriktiva med att tillåta bebyggelse i utsatta områden, säger han.

– Det är bättre att kommuner som Eksjö, Hultsfred och Högsby lockar nya och gamla invånare med andra attraktioner än byggmöjligheter nära en Emå som med största säkerhet kommer att svämma över framöver också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i Småland

Mer i ämnet