I klippet hör du regionrådet Mia Frisk (KD) svara på frågan varför Region Jönköpings län med god ekonomi ändå har eftersatta löner som nu ska rättas till. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Eftersatta yrkesgrupper inom vården får extra löneökningar 2021

Uppdaterad
Publicerad

I kommande års budget lägger regionen 50 miljoner kronor på att ytterligare höja lönerna hos yrkesgrupper inom vården som halkat efter lönemässigt.

En stor lönekartläggning hösten 2019 visade att ett tiotal yrkesgrupper inom regionen inte hade de löner som regionen tycker att de ska ha, bland annat i jämförelse med andra regioner.

Därför sköt regionen till 50 miljoner kronor inför 2020. Inför kommande år lägger regionen ytterligare 50 miljoner kronor på samma yrkesgrupper. Pengarna är påslag utöver ordinarie lönepott.

– Vi har fortfarande en bit kvar till de löner vi vill ha för de här yrkesgrupperna och därför fortsätter vi satsningen. Hur långt de här 50 miljonerna räcker får vi se efter nästa lönerevision till våren, säger Patrick Nzamba, HR-direktör Region Jönköpings län.

400-1000 kr/månad

För de berörda yrkesgrupperna innebar den extra satsningen i år ett extra påslag på mellan 400-1000 kronor/månad för vårdförbundets medlemmar. För Kommunals medlemmar är förhandlingarna ännu inte avslutade.

– Jag vill påstå att den här lönesatsningen på 100 miljoner kronor är unik till sin storlek för en region som vår, säger Patrick Nzamba.

I klippet hör du regionrådet Mia Frisk (KD) svara på frågan varför Region Jönköpings län med god ekonomi ändå har eftersatta löner.

Regionbudgeten i övrigt

När den styrande koalitionen idag presenterade sin budget för 2021 bestod den i övrigt av följande större poster: hälso- och sjukvård 176 miljoner kronor (varav resurser till uppskjuten vård 75 miljoner), riktade coronainsatser till näringslivet 60 miljoner kronor, utbyggd kollektivtrafik 25 miljoner kronor och Smålands turism 5,5 miljoner kronor.

Här är yrkeskategorierna som prioriteras i regionens lönebudget 2021

Dietist

Sjuksköterska

Röntgensjuksköterska

Specialistsjuksköterska

Barnmorska

Arbetsterapeut

Fysioterapeut

Biomedicinsk analytiker

Audionom

Undersköterska (IVA, ambulans)

Tandsköterska

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.