Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cornelia Grip och Meja Ruther har drivit UF-företag det senaste året och båda har gått med vinst. Foto: Emma Johansson/SVT

Eksjös elever framgångsrika med sina UF-företag

Publicerad

Elever på Eksjö gymnasium har varit nominerade och stått på prispallen i tävlingar kring ung företagsamhet (UF). Det är viktigt att satsa på det, enligt läraren Pernilla Andersson.

Gymnasieelever kan under ett års tid driva sitt eget UF-företag med målet att gå med vinst och lära sig företagande. För eleverna på ekonomiprogrammet på Eksjö gymnasium är det obligatoriskt och någonting som man satsar på.

Framgångsrika i tävlingar

I år har skolans UF-elever tävlat i SM i Göteborg inom kategorin Årets hantverk, och vunnit silver i de regionala tävlingarna inom innovation, UF-företagande, affärsplan, vara och säljare. Dessutom var läraren Pernilla Andersson nominerad som Årets UF-lärare för Jönköpings län.

Höglandets mindre orter

– Vi hade väldigt många placeringar i de regionala tävlingarna och det är himla kul för en så liten skola, säger hon.

Pernilla Andersson är UF-lärare på Eksjö gymnasium. Foto: Emma Johansson/SVT

Hoppas att de stannar kvar

I klippet ovan berättar Cornelia Grip om sitt företag som tillverkat papperskorgar till bilar och Meja Ruther om knäckebröd bakat på överblivet bröd. Förhoppningen är att eleverna ska bygga upp nätverk och kunskap som gör att de framöver vill stanna eller flytta tillbaka till kommunen.

I klippet nedan berättar nationalekonomen Charlotta Mellander om vikten av att unga väljer att slå sig ner i en kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, om den underskattade betydelsen av ungas flyttmönster. Foto: Emma Johansson/SVT

UF-företag

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har Ung Företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar Ung Företagsamhet även på grundskolan.

Det arrangeras tävlingar både regionalt och nationellt varje år inom ung företagsamhet.

Källa: ungforetagsamhet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höglandets mindre orter

Mer i ämnet