Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, om den underskattade betydelsen av ungas flyttmönster. Foto: Emma Johansson/SVT

Professorn: Viktigt att underlätta för folk som vill flytta hem

Publicerad

Hur unga flyttar över kommungränserna spelar större roll än vad man kanske kan tro. Det säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi på handelshögskolan i Jönköping.

– Det är främst unga som flyttar omkring. Ungefär 90 procent av alla som flyttar mellan två olika kommuner är mellan åldern 18-35 år. Platserna som de gillar är också platserna som växer i hög grad, säger Charlotta Mellander.

Det innebär då att platserna som inte är lika attraktiva att flytta till i samma grad minskar. Därför borde kommuner jobba med att göra det mer attraktivt för unga människor att slå sig ner, menar Charlotta Mellander.

Höglandets mindre orter

– Det är viktigt att fundera på hur man kan underlätta för personer att flytta hem, och självklart också ta vara på de som bor där och se till att skapa bra förutsättningar för dem.

Eksjö gymnasium arbetar mycket med UF-företagande, bland annat för att få unga att se en framtid där. Hur ser du på det?

– Det kan vara en möjlighet att kunna syssla med det man vill utan att behöva flytta iväg. Sedan överlever ju inte alla företag, men jag tror att det kan vara en bra erfarenhet att ha prövat på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höglandets mindre orter

Mer i ämnet