Följ med på en provtur i Länstrafikens nya elbussar Foto: SVT

Elbussarna tar över i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

I juni väntas mer än hälften av stadstrafiken i Jönköping och Huskvarna köras med elbussar. Då ska även den nya stomlinjen, som trafikerar Vätterslund-Huskvarna, vara i drift. Under fredagen visade Länstrafiken upp de nya bussarna och bjöd på en provtur.

– Vi är glada att kunna erbjuda det här till nya stadsdelar, säger David Lundberg, som är trafikplanerare på Länstrafiken.

Utökningen, som vi berättat om tidigare, innebär bland annat att invånarna på Bymarken och Vätterslund får bättre bussförbindelser med centrum och Ryhov/A6.

– Det återstår att se hur intresserade Bymarksborna är av att åka buss, men vi känner att vi har ett bra erbjudande till dem, säger David Lundberg.

Laddstationsbygget överklagat

Tio laddstationer ska byggas på sju olika platser. På ett ställe har boende i närheten överklagat bygget.

– Det är så när det är något nytt och obekant. Vi tror att det kommer att bli bra i slutändan.

Bussarna kommer att laddas i depå under nätterna, men också snabbladdas vid hållplatser där laddstationerna finns.

– De kommer att ladda vid varje tillfälle, men kapaciteten är stor och missar man att ladda en gång så gör det inget, säger David Lundberg.

Men hur driftsäkert är det?

Vi har en stark tro på att det här kommer att fungera. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.