”Viktigaste är att hålla fokus” Foto: SVT

Ellinor Häll – en av få kvinnor som ska köra i Novemberkåsan

Publicerad

Ellinor Häll från Eksjö tillhör toppskiktet bland kvinnliga enduroförare och hon är rankad som den fjärde bästa i Sverige. Nu väntar hennes kanske svåraste utmaning hittills – Novemberkåsan.

Ellinor Häll började köra enduro för sju år sedan, när hon var 16. Det var hennes endurokörande bröder och pappa som väckte hennes intresse. Första körningen kom hon knappt framåt men snart lossnade det och hon fastnade rejält för sporten.

– Jag gillar farten och att det passar mig bra att det är en ensamsport. Och att det är så olika underlag i banorna man kör, säger Ellinor Häll.

Ellinor spelade hockey i HV71 i nio år men det var egentligen inte hennes sport.

– Det var en lagsport och inte riktigt min grej. Jag tycker om när det bara är jag som kan ändra på något och inga lagkamrater som står i vägen, säger hon. 

Ellinor Hälls största bedrift hittills var år 2013 när hon vann Ränneslättsloppet och i år kom hon fyra i SM.

Inte i landslaget

Men trots framgångarna har hon ännu inte varit uttagen till landslaget.

Ellinor Häll. Foto: Sandra Wennergren/SVT

– Det är för att jag aldrig har haft en jämn nivå i min körning och då kanske man inte ser mig som en konkurrent. Det är först i år som jag verkligen har presterat på varenda tävling. Men det blir en sporre för mig att inte ha blivit uttagen så då tränar jag ännu mer för att visa att jag verkligen platsar.

Hennes stora dröm är att få vara med i International Six days enduro.

– Det är väl det som är målet med enduron, det är en stor tävling och man kan visa upp sig och får åka utomlands, säger Ellinor

Six days är ett lag-vm som körs i sex dagar i olika länder varje år och där dom bästa tävlar. Dit åker både ett damlag, ett herrlag och ett juniorlag.

Snart dags för kåsan

Men först väntar Novemberkåsan för Ellinor som är känt för att vara ett tufft lopp i svår terräng. Häll kommer att vara en av få tjejer som kör och nu tränar hon för fullt inför den runt 30 mil långa utmaningen.

– Det ska bli spännande, det är min första kåsa någonsin och jag har hört att den är tuff.

Hur tränar du inför kåsan?

– Där handlar det mest om uthållighet, att stå lätt på hojen och orka igenom hela tävlingen för det är ganska länge man håller på. Nu kör jag mycket hoj och tränar länge och så försöker jag springa eller åka rullskidor.

Vilken form är du i?

– I helt okej form, men jag kan bli mycket bättre. Jag tränar inte tillräckligt mycket fys för att vara där uppe i toppen så det måste jag förbättra.

Det är inte många tjejer som tagit sig runt, kommer du att klara det?

– Det är väl det som man hoppas på när man startar. Men allt kan hända, det är mycket kärr och lerigt. Vi får se helt enkelt, säger Ellinor Häll.

Ellinor tillhör toppskiktet. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer