Foto: SVT

En kvarts miljon för torkservetter

Uppdaterad
Publicerad

Sävsjö kommun har betalat nära en halv miljon kronor till ett företag varningslistat för att använda sig av oseriösa försäljningsmetoder. Inköpen har pågått i över ett år.

Kommunen har köpt in torkservetter för 265.040 kronor och issmältningsmedel för 205.860 kronor. Det började med att ett mindre parti beställdes i början på 2015 för att prova företagets produkter, med sen gick det varken att få stopp på leveranser eller fakturor från företaget.

– Det kommer en orderbekräftelse på en första beställning där det står att kontot därefter är avslutat. Då säger vi okej till det, men då blir det per automatik en ny beställning, säger Bert Runesson ekonomichef i Sävsjö kommun.

Först i april i år kom den sista fakturan.

Hur har det kunnat pågå så länge?

– Det är en telefonterror, de är väldigt påstiridiga. Senast i onsdags ringde de den anställde nio gånger.

Femdubblat pris

På Sävsjö kommun har man inga anmärkningar på produkternas kvalitet. Men när vi tittar närmare på liknande produkter visar det sig att kommunen betalat uppemot fem gånger normalpris.

– De som vet, säger att det inte är det billigaste produkterna men att de har fungerat bra, säger Bert Runesson.

Företaget heter Universal Solutions och finns sedan mars 2015 listade hos Förenade Bolag, som arbetar mot företaget med oseriösa försäljningsmetoder.

”Restorder” vanligt knep

Universal Solutions är en av de största försäljarna av förbrukningsvaror till kommuner, enligt Förenade bolag.

– Sista beställning som anledning att få skicka ut ett parti varor är ett väldigt vanligt problemet. Det gäller alla kommuner som drabbas av den här typen av försäljare. När kedjan väl har börjat så tar det inte slut, utan det blir som i det här fallet upprepade samtal om en sista beställning, säger Ludvig Isacsson på Förenade bolag.

Sluthandlat för Sävsjö

Den sista fakturan betalades i april i år, över ett år efter den första kontakten med företaget. Och det var inte förrän kommunen slutade svara som företaget slutade skicka produkter.

– Tjänstemannen blir fortfarande uppringd av det här företaget, men har konsekvent bestäm sig för att inte svara, säger Bert Runesson.

Så att inte svara är det enda som fungerar på det här företaget?

– Det verkar så, ja.

Vi har sökt ansvariga på Universal Solutions för en kommentar utan att lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varningslistat företag

Mer i ämnet