Foto: TT

Tjänsteman gick på bluff – polisanmäls

Publicerad

Den tjänsteman som arbetade på Kils kommun och under flera år handlade tösalt och andra produkter till kraftiga överpriser från ett varningslistat företag polisanmäls nu av kommunen. Detta då det efter en internutredning inte går att utesluta att brott har begåtts.

– Vi kan inte utesluta att brott har begåtts och därför polisanmäler vi. Nu är det upp till polisen att fastställa om så skett, säger kommunchef Jan-Olov Ragnarsson till SVT Nyheter Värmland.

Brottsrubriceringen är något oklar, men handlar framförallt om tagande av muta. Även det aktuella företaget har polisanmälts av kommunen misstänkt för bestickning.

– Vi har hört att det förekommit mutor till tjänstemän i andra kommuner. Därför låste vi nu polisen utreda om så skett även i Kil, säger Jan Westerberg, teknisk chef på Kils kommun.

Totalt betalade Kils kommun närmare 1,2 miljoner kronor bland annat tösalt för 132 kronor kilot. Liknande produkt finns att köpa i vanliga affärer från knappa två kronor kilot. Men på Kils kommun hade en tjänsteman låtit sig övertalas att köpa stora mängder tösalt att användas för mindre ytor vid till exempel skolor och äldreboenden – även på sommaren. Det är inte bara Kils kommun som handlat av det varningslistade företaget. Totalt har 164 kommuner i landet handlat från företaget Universal Solutions, varav nio kommuner i Värmland. Men det är Kil som handlat för den största summan – i hela landet. 

Det började med en provleverans i november 2014, sedan fortsatte. Ett 20-tal leveranser och fakturor för framförallt tösalt, men även rengöringsmedel, avfettningsmedel och våtservetter hann det bli innan det hela stoppades. Allt till ett kraftigt överpris.

Den ansvarige beställaren har nu lämnat sin anställning och kommunen har fått tillbaka drygt 104 000 kronor efter att ha skickat tillbaka de två senaste leveranserna. Resten står kvar i förråden, men nu har kommunen ändrat sina rutiner. Bland annat ska alla medarbetare som har rätt att handla först kontrollera om köpet är förenligt med lagen om offentlig upphandling (LOU) och att företaget inte förekommer på någon form av varningslistor. Antalet medarbetare som har rätt att handla ska också begränsas till ett minimum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varningslistat företag

Mer i ämnet