Foto: SVT

Köpte tre paket våtservetter för 39 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Våtservetter för över 10 000 kronor per paket. Salt värt två kronor kilot, som köptes in för 160 kronor kilot. Flera kommuner i Västerbotten har köpt varor till överpris från varningslistade företag.

Våtservetterna och saltet är ett par exempel på varor som svenska kommuner köpt in från varningslistade företag. Vi har tidigare berättat om Vännäs kommun som beställde varor för över 700.000. Men åtta andra kommuner i Västerbotten har också beställt varor från liknande företag.

Dyra våtservetter för kommunen

I Nordmaling köpte kommunen in rengöringsmedel, sopsäckar, salt och våtservetter för 165.000 kronor mellan 2014 och 2016. Bland annat köpte man tre paket våtservetter för 39.000 kronor.

Nordmalings kommun använder numera varningstjänsten Inyett för att förhindra liknande inköp.

– Man kan aldrig garantera att det inte kommer att hända igen. Däremot ska man ha god intern kontroll, strukturer och rutiner som gör att fakturor över vissa belopp granskas av flera personer. Då får man bättre struktur så att fakturor inte attesteras för långt ner i organisationen, säger Helen Sundström Hetta, kommunchef i Nordmaling.

Samma personer bakom flera varningslistade företag

Företaget som säljer varorna heter Universal Solutions och ägs av samma personer som äger företaget Royal Chemical Industries, det företag som Vännäs kommun köpte in varor från. SVT Nyheter Västerbotten har sökt ansvariga på båda företagen, utan framgång.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln nämndes att Sveriges kommuner enligt en rapport betalat 11 av 13 miljoner till företag på en varningslista. Dessa siffrors relevans ifrågasätts av betalkontrollföretaget Inyett.

– Rapporten i sitt ursprung ger en grovt felaktig bild av utbetalningar och kopplingen till Inyett. Vissa av kommunerna är inte kund hos Inyett alls trots att det anges, och andra har inte varit kund under perioden som angetts i rapporten. Vännäs kommun som exempel, som enligt rapporten betalat ut 700 000, blev kund till Inyett så sent som i slutet av september, just för att få kontroll över problemen, säger Jone Sølvik, VD på Inyett. 

Inyett är ett företag som kontrollerar kundernas betalningar och leverantörer automatiskt, och skickar en indikation till kommunerna om att något är felaktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varningslistat företag

Mer i ämnet