Foto: SVT

Saltade räkningar för Vännäs kommun

Uppdaterad
Publicerad

Vännäs kommun har köpt varor från ett varningslistat företag för över 700.000 kronor.
– Här har det brustit å det grövsta, säger Tore Forsberg, stadsbyggnadschef i Vännäs kommun.

Det handlar om halkbekämpningssalt, våtservetter och avfettningsmedel som kommunen betalat dyrt för. Kommunen har inte hållit sig till sitt vanliga sätt att upphandla.

– Först skickar de små leveranser och mindre fakturor, men sen accelererar det, säger Tore Forsberg, som är ytterst ansvarig för inköpen.

Varor över 700 000 kronor

Totalt har Vännäs kommun under två års tid beställt varor för över 700.000 kronor från företaget Royal Chemical Industries AB. Hur mycket varorna borde ha kostat har inte Tore Forsberg koll på, men han säger att företaget har saltat räkningarna. I liknande fall som SVT granskat har varorna blivit fem till tio gånger dyrare.

– Så fort det uppdagades startade vi en egen utredning och det har fått arbetsrättsliga följder för den som gjort beställningen. Vi har dock gjort bedömningen att ingen ska behöva sluta.

Fanns på varningslista

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Västerbotten påbörjades inköpen redan 2011 av någon annan anställd inom Vännäs kommun. Nu råder Tore Forsberg andra kommuner att verkligen vara aktsamma.

Det aktuella företaget fanns med på en varningslista över företag med oseriösa försäljningsmetoder. Nu har Vännäs kommun infört en spärrtjänst som ska varna tjänstemännen om det kommer liknande erbjudanden.

”Har lärt oss en läxa”

Nu har kommunen avfettning, våtservetter och salt i ett lager som räcker i flera år.

– Vi beklagar att det har blivit på det här sättet. Vi har fått oss en rejäl läxa, säger han.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt företrädare för Royal Chemical Industries AB men de har ännu inte hört av sig.

Issmältningsmedel +ca 135 %

Avfettningsmedel +ca 225 %

Våtservetter +ca 25%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varningslistat företag

Mer i ämnet