Under fredagen ledde ett åskoväder in över bland annat Jönköpings län till flera bränder. Nu varnar räddningstjänsten för att det finns risk för nya bränder de kommande dagarna. Foto: Arkiv/SVT

Ett 20-tal bränder i Småland när åskfront drog in

Uppdaterad
Publicerad

En åskfront passerade över norra Kronobergs län och södra delen av Jönköpings län och orsakade ett 20-tal bränder i skog och mark under fredagseftermiddagen. Räddningstjänsten vill nu ha allmänhetens hjälp med att upptäcka bränder i tid eftersom spridningsrisken är stor i den torra marken.

– Det är så torrt just nu så att i stort sett varje blixt tänder, säger Göran Melin, vakthavande räddningschef över Småland och Blekinge.

Bränderna under fredagen har varit av mindre karaktär i bland annat skogarna utanför Vetlanda, Gislaved och Sävsjö kommun och räddningstjänsten har snabbt kunnat släcka dem. Endast någon enstaka brand har varit på runt 4000 kvadratmeter.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

– Det brinner säkert på fler ställen än vi har upptäckt just nu. Vi vill uppmana alla att vara uppmärksam i skog och mark. Framför allt under morgondagen, säger Göran Melin på räddningstjänsten.

Stor risk för fler bränder

Av erfarenhet vet räddningstjänsten att det kan bli väldigt intensivt med bränder dagarna efter blixtnedslag. Därför uppmanar han allmänheten att kolla efter exempelvis rökpelare som skulle kunna innebära en pågående händelse som ännu inte upptäckts

– Ju tidigare vi upptäcker ju lättare blir det för oss, säger Göran Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet