Att ett fall av det muterade viruset från Storbritannien upptäckts i Jönköpings län är inte förvånande menar smittskyddsläkare Malin Begnér. Foto: SVT

Ett fall av det muterade viruset upptäckt i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av det muterade viruset som upptäckts i Storbritannien och som nu gör att Sverige stänger sina gränser till Norge har upptäckts i Jönköpings län. Enligt regionens smittskyddsläkare har man kunnat göra en spårning och konstaterat att personen smittats i Storbritannien.

Från och med midnatt har gränserna mot Norge stängts sedan en smittspridning av det muterade brittiska viruset upptäckts i Osloområdet.
Det muterade viruset förekommer även i Sverige, men inte i någon stor omfattning. Enstaka fall har dykt upp i många regioner, och nu har ett fall upptäckts i Jönköpings län.

– Jag kan inte säga något om den enskilda personen, utöver att hen var smittad i Storbritannien. Smittspårning är utförd och inga fler fall har identifierats, säger Malin Bengnér som är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Oklart hur allvarligt viruset är

Malin Bengnér säger att hon inte är särskilt förvånad över att den nya mutationen nu dykt upp i länet, men att det är viktigt att de nya mutationerna övervakas noggrant över hela världen så att vi lär oss mer.

– Vi har fortfarande begränsad kunskap om vad den förändrade gensekvensen betyder för smittsamhet, sjukdomsbild, immunitet med mera, så det är svårt att säga hur allvarlig just den här mutationen är. Det är ju naturligt att virus ändrar sig hela tiden, det gör alla virus, säger hon.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Folk blir skrämda av de olika mutationerna”, säger Tomas Bergström som är professor i klinisk mikrobiologi. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet