Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Madelaine Andersson, områdeschef Blodcentralen i Jönköping, tror att viljan att hjälpa till är stor under pandemin. I klippet berättar hon mer. Foto: Kristin Renulf / SVT

Rekordmånga vill bli blodgivare under coronapandemin

Publicerad

Intresset för att bli blodgivare har varit rekordstort i Region Jönköpings län under coronapandemin. Samtidigt är pandemin orsaken till att blodcentralen inte kan ta emot nya blodgivare.

Region Jönköpings län har 7 000 – 8 000 blodgivare, men det skulle kunna vara betydligt fler. Under coronapandemin har blodcentralerna tvingats säga nej till nya givare.

– När smittspridningen ökade beslutade vi att pausa våra nyanmälningar. Nu är det viktigast att ta hand om de blodgivare vi har, säger Madelaine Andersson, områdeschef Blodcentralen.

Kan behövas mer blod

I snitt går det åt 1 000 påsar blod i månaden inom vården i Region Jönköpings län och just nu ser det bra ut i lagren. Men det kan ändras snabbt och regionen bistår även andra områden med blod.

Mest blod ges till patienter med kroniska sjukdomar och cancer. Just dessa grupper har fått vård även under pandemin, men när operationsköerna så småningom ska börja kortas, kan det bli brist på blod, säger Madelaine Andersson.

– Då få vi kanske öka upp vårt lager lite, men det ska vi försöka vara förberedda på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet