Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Magnusson föreståndare på fritidsgården Underground på Råslätt i Jönköping vid den saboterade bilen. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Explosion i Undergrounds bil på Råslätt

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsorganisationen Underground på Råslätt i Jönköping har fått sin bil vandaliserad. Någon form av sprängladdning ska ha detonerat i fordonet som bland annat används av övningskörande ungdomar. Nu kan det dröja innan övningskörningsverksamheten kan komma igång igen.

Sprängladdningen ska ha utlösts under natten till tisdagen, något som P4 Jönköping var först med att berätta.

– Jag blir heligt förbannad för alla barn och ungdomar som drabbas, säger en av Undergrounds frontfigurer Peter Magnusson när han på onsdagen är vid bilen för att förbereda den för bärgning.

Han har på senare tid kritiserat den som han menar ökade kriminaliteten i området med bland annat öppen narkotikaförsäljning. Magnusson säger till SVT Nyheter Jönköping att han är övertygad om att hans utspel i media är orsaken till att föreningens bil nu har vandaliserats.

Ingen kraftig sprängladdning

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse. I nuläget finns ingen misstänkt för brottet.

– Det mesta tyder på att det är en så kallad banger. De kan orsaka den här typen av skador. Men det är alltså ingen större sprängladdning, säger Daniel Wangler på Jönköpingspolisen.

Föreståndaren Peter Magnusson på Underground tror att motivet kan vara ett uttalande om öppen kriminell verksamhet på Råslätt, där han beskrev öppen narkotikaförsäljning. Är detta ett tänkbart motiv?

– Det går bara att spekulera i. Vi utreder händelsen så får vi se vad som kommer fram.

Ställer till det för övningskörande ungdomar

Bilen används bland annat som övningskörningsbil, vilket SVT berättade om sommaren 2018. Med ideella handledares hjälp får unga, som annars inte skulle kunna ta körkort, hjälp med mängdträning inför uppkörningen.

Peter Magnusson befarar att det kan dröja innan föreningen har en ersättningsbil med dubbelkommando för att kunna övningsköra.

– Vi förlorar fem – sex månader innan vi kan ha det i hamn.

I klippet ser du honom visa den sprängskadade bilen och berätta mer om vad dådet får för konsekvenser för barn- och ungdomar i området.

Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer