I klippet hör du Peter Magnusson berätta hur killgänget gick tillväga för att stävja stöket under blåljusattackerna och varför han tror att unga på Råslätt lyssnar på dem. Foto: SVT/Johannes Tolf/Linda Mathillas

Så har tonårsgänget ingripit vid stök på Råslätt

Publicerad

Ungdomsverksamheten Underground på Råslätt i Jönköping lyfter fram ett gäng med unga killar som en viktig faktor för att skapa lugn i bostadsområdet när det börjat bli stökigt. Killarna ingrep bland annat under de så kallade blåljusattackerna för snart ett år sedan.

Peter Magnusson som har bott på Råslätt i 40 år och som är föreståndare på Underground började få upp ögonen för killarna för några år sedan. Tanken var att försöka hitta förebilder åt de yngre i området.

– Ofta blir det så att de som river och förstör uppmärksammas mycket, och så blir de förebilder för de yngre. Här har vi ju lyckats med det motsatta, säger Peter Magnusson.

Agerade när räddningstjänsten attackerades

Han säger tonåringarna exempelvis spelade en betydande roll i samband med att räddningstjänst och polis besköts med fyrverkerier och smällare på Råslätt för snart ett år sedan. Då gick killgänget ut för att lugna stämningen.

– Killarna når fram till de yngre på ett sätt som vi vuxna inte riktigt lyckas med.

I klippet hör du Peter Magnusson berätta hur killgänget gick tillväga under blåljusattackerna och varför han tror att unga på Råslätt lyssnar på dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.